Karima el Fillali (foto: Alwin Poiana)

Diaspora Radio: Abadir & Hogir / Karima el Fillali / DJ Shahmaran

The Rest is Noise & Bimhuis presenteren
vr 18 okt 2024 22:00 - 02:45
vr 18 okt 2024
22:00 - 02:45

Programma

23:00 - 00:00 uur :  Abadir & Hogir

00:30 - 01:15 uur :  Karima el Fillali

01:15 - 02:45 uur :  DJ Shahmaran

Uitvoerenden

Rami Abadir elektronica
Hogir slagwerk

Karima el Fillali zang
Stijn van Beek elektronica, low whistle uilleann pipes
Marcos Baggiani slagwerk
Jamil al Asadi qanun

Innemende soefi-poëzie met nachtelijke elektronica

Tijdens de vrijdag van Amsterdam Dance Event presenteren The Rest is Noise en Bimhuis samen met Diaspora Radio een nachtelijk programma dat de grenzen verkent tussen traditionele en elektronische muziek en tussen dansvloer en concertzaal. 

Abadir & Hogir
Abadir en Hogir versmelten traditionele percussie en futuristische elektronische muziek op een ongekende manier. Percussionist Hogir, geboren in Tatvan (Turkije), brengt met zijn virtuositeit een rijkdom aan culturele invloeden en ritmische diversiteit. De uit Caïro afkomstige en in Berlijn gevestigde producer Abadir voegt experimentele elektronica toe, geïnspireerd door herinneringen aan religieuze rituelen en culturele artefacten. Zijn recente album Ison op het label SVBKVLT herinterpreteert zijn jeugdherinneringen aan koptische, Syrische, maronitische, Grieks-orthodoxe en katholieke diensten en koren. Samen creëren Abadir en Hogir een meeslepende ervaring waarin traditionele en futuristische geluiden klinken. Intens en bijna surrealistisch.

Karima el Fillali
De Nederlands- Marokkaanse zangeres en songwriter Karima el Fillali is bekend om haar betoverende stem en diep ontroerende live optredens. El Fillali geeft traditionele Arabische muziek een 21e-eeuwse update. Ze gebruikt eeuwenoude poëzie van soefi-mystici als Mansur al-Hallaj en Ibn Arabi, over de liefde, licht en duister, vreugde en verdriet. Tegelijkertijd is haar muziek sterk beïnvloed door westerse klassieke muziek, hiphop en artpop. Speciaal voor ADE zoekt ze de muziek van de nacht op, samen met de ruimtelijke elektronica van Stijn van Beeck, de qanun (Arabische citer) van Jamil al Asadi en de percussie van Marcos Baggiani. 

DJ Shahmaran
De Rotterdamse DJ Shahmaran haalt inspiratie uit het Koerdische verhaal van Shahmaran, een half-slang, half-vrouw met een compromisloze geest. Dat hoor je in de avontuurlijke sets op het snijvlak van traditie en experiment. 

Diaspora Radio
Diaspora Radio, begonnen als radioshow bij Echobox Radio, heeft zich ontwikkeld tot een platform waar makers en creatievelingen hun verhalen van migratie, biculturaliteit, identiteit en makerschap delen. Wat begon als een plek voor stemmen uit de SWANA (Zuidwest Azië en Noord Afrika) diaspora, is nu uitgegroeid tot een platform dat ook bruggen slaat naar andere culturen en ervaringen.