De Cantigas de Santa Maria vertellen over de wonderen van de Heilige Maria en zijn tegelijkertijd aards van karakter. Muzikaal zijn ze verbonden met de Maghreb, het noordwesten van Afrika. Door de combinatie van de Cantigas met traditionele Arabo-Andalusische muziek ontstaat een bijzonder mooi programma waarin christelijke, joodse en islamitische tradities in elkaar overvloeien.
Meer dan 400 liederen bevat de unieke verzameling Cantigas. Ze zijn in de dertiende eeuw ontstaan aan het hof van Alfonso de Wijze, koning van Castilië en León, een gebied dat een groot deel van het huidige Spanje bestreek. Met het Amsterdams Andalusisch Orkest brengt Cappella Amsterdam een keuze uit deze muziek die een ontwapenende eenvoud ademt.
19.00 uur / College oude muziek door Jan Van den Bossche
Cultuur aan het hof van Alfons de Wijze
De dertiende-eeuwse koning Alfons X van Castilië, bijgenaamd ‘de Wijze’, wordt graag als een verlicht vorst avant la lettre afgeschilderd. Hij was een bijzonder erudiete man en hield zich bezig met geschiedenis, astronomie, poëzie en muziek. Hij omringde zich met christelijke, joodse en Arabische geleerden. Maar hij voerde ook oorlog tegen de moslims en verdreef ze onder andere uit Cartagena en Cádiz. Dit college gaat in op de culturele en politieke context waarin de beroemde Cantigas de Santa Maria, waarvan Alfons er mogelijk zelf een aantal schreef, ontstonden.
Programmaboekje