Muziekgebouw heeft het allemaal
Adembenemend uitzicht, akoestisch wonder en avontuurlijk programma
15 november 2023
Aan de oever van het IJ in Amsterdam staat een van de mooiste concertzalen van Europa. Een veelzijdige zaal die bekend staat om haar uitmuntende akoestiek en gedurfde programma. Niet alleen voor muziekliefhebbers, maar ook muzikanten geven hoog op van de concertbeleving dankzij de indrukwekkende architectuur en moderne, innovatieve zaal. Maar wat maakt het Muziekgebouw nu werkelijk uniek?
Pygmalion (foto Foppe Schut)
Thuishaven voor avontuur
Muziekgebouw aan 't IJ is dé plek voor de avontuurlijk ingestelde liefhebber van klassieke en hedendaagse muziek in breedste zin. Een enorm scala aan concerten brengt deze Amsterdamse zaal, van klassiek tot hedendaags, tot jazz, global en vooruitstrevende elektronische muziek. De grensverleggende akoestiek bezorgt niet alleen het publiek een bijzondere muzikale ervaring. Ook musici van over de hele wereld noemen deze zaal hun favoriete speelplek.
Hatim Idar + Amsterdams Andalusisch Orkest (foto Marieke Wijntjes)
Ideale akoestiek
Neem de Nederlandse violiste Liza Ferschtman. Internationaal staat ze op alle grote podia, maar met het Muziekgebouw heeft ze een bijzondere band opgebouwd. Als solist of met een kwartet of orkest gaf ze er door de jaren heen talloze concerten. “Het is een prachtig gebouw, alleen al bij binnenkomst. Een sfeervolle plek, modern en tijdloos. En als de zon onder gaat, heb je er het mooiste uitzicht van Amsterdam.” De houten wanden geven de zaal een warme uitstraling. “Maar belangrijker voor mij als musicus: de zaal heeft een ideale akoestiek die helemaal aangepast kan worden aan de soort muziek die er wordt gespeeld. Dat is echt uniek.”
Liza Ferschtman (foto Martina Simkovicova)
Opstijgen in de muziek
De Grote Zaal van Muziekgebouw aan 't IJ leent zich perfect voor allerlei soorten muziek. De vloeren, wanden en de stoelen zijn flexibel, waardoor er in veel verschillende opstellingen kan worden gewerkt. Liza: “De zaal heeft een prettige afmeting. Als je alleen of met weinig muzikanten op het podium staat, heb je nooit het gevoel in een zee van ruimte te spelen. Het is altijd intiem en je kunt goed contact maken met het publiek.” Als concertbezoeker zit Liza ook geregeld in de zaal. “Als luisteraar heb je nergens zichtproblemen en overal klinkt de muziek even helder en warm. Je kunt er opstijgen en de muziek omhelzen, het is een plek waar je wilt zijn.”
foto: Foppe Schut
Programma van wereldklasse
Voor de muziekliefhebber die zich graag laten meevoeren of verrassen heeft Muziekgebouw aan 't IJ een avontuurlijk en aansprekend aanbod van concerten. Internationale top zoals het Ests Filharmonisch Kamerkoor (maart 2024), pianist Alexandre Tharaud (januari en maart 2024) of het Danish String Quartet (januari 2024). Als rode draad door het seizoen zijn er bijzondere themaseries voor piano, zang, barokmuziek, koren en strijkkwartetten. En de donderdagavond staat steevast in teken van hedendaagse muziek met premières en moderne klassiekers. Eind januari 2024 strijkt voor de derde keer de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam neer: het grootste strijkkwartetfestival ter wereld, waarbij een week lang de absolute wereldtop op dit vlak naar Amsterdam komt.
foto: Melle Meivogel
Ervaar het zelf
Wil jij de akoestiek en sfeer van deze concertzaal zelf ervaren? Ontdek hier het gehele aanbod. Muziekgebouw aan ’t IJ ligt een kwartier lopen of één tramhalte van Amsterdam Centraal Station. En onder het gebouw kun je je auto of fiets gemakkelijk kwijt.
Dit artikel is eerder verschenen als online bijlage bij de Volkskrant in november 2023