8 - 10 nov 2019 / Oerversies van zijn grootse symfonieën
De Oostenrijker Anton Bruckner (1824 - 1896) geldt als een van de grootste symfonische componisten. Het Noord Nederlands Orkest, Residentie Orkest Den Haag en Het Gelders Orkest spelen in één weekend de oerversies van Bruckners Derde, Vierde en Achtste symfonie. Deze ‘Originalfassungen’ zijn grilliger, romantischer en spontaner dan de latere versies van deze symfonische werken. In Nederland maken we voor het eerst kennis met de oorspronkelijke gedachten van Bruckner.
Anton Bruckner werd vooral bekend dankzij zijn symfonieën. Hij was rooms-katholiek, afkomstig uit de provincie en van eenvoudige komaf. Ondanks zijn succes bleef hij zijn hele leven gevoelig voor kritiek en ‘verbetersuggesties’ van zijn partituren. Zo onderwierp hij bijna al zijn symfonieën aan meerdere grondige revisies, waardoor er verschillende versies van bestaan.
Het ‘Bruckner-probleem’ – een term van de Britse musicoloog Deryck Cooke – verwijst naar de moeilijkheden die voortvloeien uit het grote aantal versies van die symfonieën. Vooral de Derde, de Vierde en de Achtste symfonie zijn ingrijpend ‘gecorrigeerd’. Niet alleen door Bruckner, ook deels door dirigenten die zijn symfonieën uitvoerden. Nog steeds is niet precies bekend in hoeverre Bruckner deze wijzigingen autoriseerde; in deze oerversies hoort u de muziek van Bruckner zoals hij die zelf voor ogen had.
De activiteiten in het randprogramma zijn allemaal gratis toegankelijk
donderdag 31 oktober / 13.00 uur / Grote Zaal Lunchconcert Bruckner Anders door CvA Brass Koperinstrumenten spelen vaak een glansrol in de symfonieën van Bruckner. Als opmaat naar Ongehoord Bruckner speelt het groot koperensemble CvA Brass onder leiding van Pierre Volders werken van Anton Bruckner, naast muziek van o.a. Richard Wagner. > Meer informatie
vrijdag 8 november / 19.15 uur / Foyerdeck 1 Inleiding op Ongehoord Bruckner door Joep Stapel Muziekjournalist Joep Stapel vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de symfonieën van Anton Bruckner. Waarom bestaan er zoveel verschillende versies? Welke verschillen zijn er tussen de eerste en de latere versies? Waarom zijn de eerste versies nog steeds zo weinig te horen?
zondag 10 november / 13.30 - 14.30 uur / Foyerdeck 1 Panelgesprek Bruckner Ongecensureerd Bruckner-kenners Aart van der Wal en Maarten Brandt gaan in gesprek met Frank Teunissen, de initiatiefnemer van Ongehoord Bruckner. Moderator van dit panelgesprek is Huib Ramaer. Aart van der Wal en Maarten Brandt zijn de auteurs van de website opusklassiek.nl. een ware encyclopedie van artikelen en recensies over klassieke muziek, componisten en concerten. Ter voorbereiding op Ongehoord Bruckner schreef Aart van der Wal drie zeer lezenswaardige, uitgebreide artikelen: - over Bruckner Symfonie nr. 3 - over Bruckner Symfonie nr. 4 - over Bruckner Symfonie nr. 8
Hartelijk dank voor je aanmelding voor de wachtlijst. Indien er plaatsen vrijkomen nemen we contact met je op. Wij kunnen contact opnemen tot en met de dag vóór het concert. Op de dag van het concert vervalt deze wachtlijst.
Er is helaas iets misgegaan. Bel ons om op de wachtlijst geplaatst te worden.