Zamenhof Project (foto Allard Willemse)

Words & Music

Festivaldag 2
zo 12 jan 2020 17:00 - 23:00
zo 12 jan 2020
17:00 - 23:00
  • zo 12 jan 2020
    17:00 - 23:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Programmablok 1 / 17.00 - 18.00 uur
Dmitri Sjostakovitsj uit Six Poems of Marina Tsvetayeva op 143: 3 Hamlet's dialogue with his conscience
György Kurtág
What is the Word (piano en stem)
Jan van de Putte Diese Freiheit (wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg)
Klaas de Vries Something There (wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg)
Franz Schubert Der Doppelgänger

- pauze -

Programmablok 2 / 18.30 - 19.25 uur
Morton Feldman
For Samuel Beckett

- pauze -

Programmablok 3 / 21.00 - 22.30 uur
Jerzy Bielski Zamenhof Project, Breaking the Codes*

* Een productie van Gaudeamus Muziekweek en Asko|Schönberg met ondersteuning van Fonds Podiumkunsten (regeling Nieuwe Makers).

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Asko|Schönbergs K[h]AOS
Ensemble Academie
Manoj Kamps
dirigent
Reinbert de Leeuw
piano
Gerrie de Vries stem

Uitvoerenden Zamenhof Project:
Jerzy Bielski concept, compositie, tekst, artistieke leiding
Frances Sanders regie
Sandra Abouav choreografie
Laura Jakschas regie
Karolina Maksimowicz toneelbeeld, kostuums, klankinstallaties
Thomas Brand belichting
Felix de Bousies video, klankinstallaties
Tatiana Rosa audio, video, live electronica 

Hoofdpartners: Gaudeamus, Asko|Schönberg
Andere partners: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Adam Mickiewicz Institute, Warsaw Autumn, Compagnie METAtarses, Muziekhuis Utrecht, Het Huis Utrecht, Instytut Teatralny im. Z. Raszewskiego, Amsterdamse Bostheater, Intro In Situ, Meakusma, Universal World Esperanto Association,  Esperanto Nederland (Rotterdam), Grupa Coincidentia, Białystok Esperanto Assotiation, Przetwórnia Meblowa Białystok

Words & Music is een weekend vol aangrijpende concerten, theater, verstilde muziek, installaties, film en spoken word, in alle uithoeken van het gebouw.

Op de tweede dag van festival Words & Music mag Feldmans compositie For Samuel Beckett niet ontbreken. Hij schreef dit werk in 1987 speciaal voor Asko|Schönberg. Heel intiem zijn de werken van György Kurtág, Klaas de Vries en Jan van de Putte. Jerzy Bielski's Zamenhof Project, Breaking the Codes is een voorstelling over Ludwik Zamenhof, grondlegger van het Esperanto.

What is the Word van Kurtág is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Beckett waarin de hoofdpersoon zijn spraak heeft verloren en die probeert terug te vinden. Reinbert de Leeuw en Gerrie de Vries nemen het publiek mee in een theatrale uitvoering waarin de relatie tussen woord en muziek onder de loep wordt genomen. Klaas de Vries en Jan van de Putte maken een nieuw stuk voor dit festival.

Zamenhof Project, Breaking the Codes is geïnspireerd op de ideeën en het leven van Ludwik Zamenhof. Hij was de grondlegger van de universele taal Esperanto en een promotor van de wereldvrede. Net als Beckett was hij vooral wereldburger. Een evenement over taal en communicatie waarin muziek en visuele elementen als theater, hedendaagse dans, installatie, video, decorontwerp, kostuums en licht totaal geïntegreerd zijn. Concept en muziek zijn van Jerzy Bielski (1984). Zijn werk, geprezen door publiek en pers, is onconventioneel, onbegrensd en bewust niet in hokjes te vatten. De voorstelling met een internationale cast, houdt het midden tussen concert, theater, dans, beeldende kunst en lezing. Ook de traditionele scheiding tussen podium en publiek vervaagt. 

Na afloop: installatie Shhh! van Dick Raaijmakers in het Atrium.

Bekijk ook festivaldag 1

Kaarten: dagtickets of beide dagen met 20% combinatiekorting
Tickets zijn per dag verkrijgbaar, alle programmablokken op die dag zijn inbegrepen. Wanneer u kaarten koopt voor beide festivaldagen, ontvangt u 20% korting op het reguliere tarief. U betaalt €54 ipv €68. Om te bestellen voeg beide festivaldagen toe aan uw winkelmandje, en kies vervolgens voor 'combinatiekaart' (bovenste tarief).

Meer informatie en festivalupdates: www.askoschoenberg.nl.

Asko|Schönberg op het lijf geschreven